polet
O KLUBU
Predstavitev
Naši uspehi
Prijateljski klubi
Značke-Pins
DOGODKI
Več o festivalu
Domači
Klubski
Tujina
BALONARSTVO
Nekaj o balonu
Zgodovina
POLETITE V NEBO
Kako poleteti?
SPONZORJI
Plinarna Maribor
UPORABNO
Povezave
GALERIJE
Bled 2008
ON THE AIR
DA v balonu
Cvičkarijada 2007
Ptuj 2007
Maribor
Festivali, na katerih smo bili
Festival mesta Maribor
BuyITC inovativne interet rešitve
Dirka se je pričela
Dirka se je začela!
Maxie Anderson in Don Ida sta bila prva, ki sta poskušala v balonu obkrožiti svet. Štartala sta 11. januarja 1981 v egipčanskem mestu Luksor, ker sta se tako izognila zračnemu prostoru Sovjetske zveze, ki je bil zaprt za take polete. Letela sta 4 316 km in pristala v Indiji. Marca 1988 je John Petrehn je poletel iz Argentine, da bi obkržil svet, toda vetrovi so uničili njegov tandemski hibridni sistem treh balonov.
Posadka balona Earthwinds Hilton, ki ji je poveljeval Larry Newman, je večkrat poskušala obkrožiti svet z balonom. Vsi poskusi, ki so se pričeli v začetku novembra 1991 in so se končali decembra 1994, pa so bili neuspešni. Earthwinds Hilton je uporabljal zelo izvirni sistem sidrnega balona na stisnjen zrak, ki je visel pod košaro matičnega balona in deloval kot balast.
Leta 1995/96 je v Maroku slabo vreme preprečilo vzlet balona Virgin Challenger. Naslednje leto je pilotoma Peru Lindstrandu in Richardu Bransonu uspelo vzleteti z balonom iz Marekeša. Prisilno pa sta pristala že naslednji dan v Alžiriji zaradi tehnične okvare. Ponovni poskus vzleta neslednje leto je bilo hitro prekinjeno, ko je reaktivno letalo na vzletni stezi odpihnilo balonsko kupolo s sidrišča. Balon so našli šele v Alžiriji.
Breitling Orbiter, balon s katerim so poleteli Bertrand Piccard, Wim Verstraeten in Andy Elson, je vzletel v Švici januarja 1997. Pristal pa je že po nekaj urah, ker se je posadka dušila v kerozinskih hlapih, ki so uhajali iz pokvarjenega ventila. Januarja 1998 je ista posadka postavila časovni svetovni rekord za neprekinjen let balona brez dodatnega črpanja goriva. Leteli so iz Švice do Burme, polet pa je trajal 10 dni, toda končal se je predčasno, ker Kitajska ni hotela izdati dovoljenja za prelet čez to državo.
Ameriški pustolovec Steve Fossett je že štirikrat poskusil poleteti okrog sveta z balonom. 8 januarja 1996 je sam odletel iz Južne Dakote v balonu Solo Challenger. Tehnične težave so ga prisilile, da je po treh dneh pristal v vzhodni Kanadi. Balon so preoblikovali in ga poimenovali Solo Spirit. Naslednje leto je Fossett vzletel iz St. Louisa in ostal v zraku več kot šest dni predno je pristal v Indiji. Čeprav je svet obkrožil samo do polovice, je postavil časovni in daljinski rekord neprekinjenega poleta z balonom. Njegov časovni rekord je naslednje leto izboljšal švicarski balon Breitling Orbiter, toda njegov daljinski rekord je ostal. 31 decembra 1997 je ponovno poskusil z večjo kupolo balona imenovano Roziere, toda slabo vreme in tehnične težave so ga prisilile, da je pristal v vzhodni Evropi.
Dirka še ni končana
Isto noč, ko se je Fossett odpravil na svoj tretji polet se je še en samotni pustolovec, Kevin Uliassi, dvignil v nebo v Illinoisu. Pristal pa je že tri ure kasneje zaradi pretrganega helijevega prekata v kupoli Roziere.
Januarja 1998 je posadka Global Hilton vzletela s svojim balonom Roziere iz Albuquerqueija v ameriški zvezni državi New Mexico. Čeprav je bil vzlet brezhiben, sta člana posadke Dick Rutan in Dave Melton polet prekinila po nekaj urah, ko jima je počil prekat s helijem. Oba sta se rešila s padalom, balon pa je bil uničen ob pristanku v Teksasu, ko ga je zajel ogenj.
Steve Fossett je 7. avgusta 1998 s svojim balonom Solo Spirit ponovno poletel iz argentinskega mesta Mendoza. Postavil je nov daljinski rekord. Preletel je 15 200 milj, potem pa je zaradi slabega vremena moral pristati blizu avstralske obale. Ko je pristal v morju, se je kapsula balona prevrnila na glavo in v kabino je začela vdirati voda. Zunanja površina kapsule se je vnela in Fossett se je začel dušiti v dimu goreče smole s katero je bila premazana zunanja stran kapsule. Pograbil je rešilni čoln in oddajnik v sili EPIRB, ki ga je sprožil že med spustom in splezal iz kapsule medtem, ko je zunaj divjal vihar. Prav neverjetno srečo je imel, da ga je, ranjenega, rešila avstralska obalna straža.
V ponedeljek 1. marca 1999 ob 8:05h GMT (po Greenwichevem času) je Švicar Bertrand Piccard, s članom posadke Brianom Jonesom, vzletel z balonom Breitling Orbiter 3, da bi v tretjič poskusil obkrožiti svet. Poletela sta z gradu Château d'Oex v švicarskih Alpah. Dvignila sta se na 7'000 metrov nadmorske višine v manj kot eni uri in poročala o prekrasnem pogledu na Matterhorn, potem pa sta prečkala Švico in vstopila v zračni prostor Italije. Po 19 dnevih, 1 uri in 49 minutah sta v nedeljo 20. marca 1999 ob 09:54h (GMT) preletela ciljno črto 9.27° nad Mavretanijo v severni Afriki. Tako sta postala prva letalca, ki sta z balonom obletela zemeljsko oblo brez pristanka in brez črpanja goriva med letom. Skupaj sta preletela 42 810 kilometrov.
Računalniška izvedba in grafično oblikovanje BuyITC d.o.o.